Cleveland Clinic, Heart Center Main Entry and Allee

Location:
Cleveland, OH
Size:
06 acres
Budget:
$8 million
Architect:
NBBJ
Builder:
Whiting-Turner and Turner Construction
Completion:
2008

The Cleveland Clinic Heart Center and Main Entry Allee projects are the first two masterplan components completed as part of the Cleveland Clinic’s ongoing redevelopment efforts. At the entrance to the Heart Center a 77-foot diameter custom fabricated, lighted, acrylic pool sits within a field of 70,000 black brick pavers and gray granite cobblestones. The clear walls of this circular fountain are rounded on top to make the walls invisible as water slowly flows over the radiused edge. Six concrete reflecting pools are surrounded by a grid of 398 columnar Liriodendron trees hand-selected at nurseries in Georgia and North Carolina, some planted in a custom structural soil planting mix. Three-hundred Wisconsin granite boulders were selected in quarries in Wisconsin for arrangement within in the reflecting pools. Experience of Peter Walker and Partners.