Stanford University, Parking Structure No. 04

Location:
Palo Alto, CA
Size:
09 acres
Budget:
$2.5 million
Architect:
Watry Design
Builder:
Vance Brown Builders
Completion:
2003

Below the planting areas, this on-structure project utilized a custom-designed sand/soil particle bridging system over foam fill. The design of the Ipe wood carpentry recalls early California farm structures used for storage. Because the boxes are planted with a native mix of California grasses and wildflowers, the plants are simply trimmed each year after going to seed and left to regenerate the soil while seeds self-sow. Extensive design studies of carpentry lead the design team to number each section of 9-foot long bench meaning each piece fit in a specific location, to ease coordination of installation. Below the boxed meadow is a 4-story, 1000+ space parking garage. Experience of Peter Walker and Partners.